Tur : Norgestur Skib : Småbåd, Hansnes, Norge. Fiskested : Nordatlanten
Den 6. august tyvstartede Jan Dalgaard og Allan, da de begav sig afsted i bil imod Hansnes i det høje nord. En bilrejse på 2.500 km.
De resterende 10 deltagere i årets tur til Hansnes mødtes tidligt om morgenen den 10. august i lufthavnen.
Stangrørene blev pakket med de sidste stænger, og efter check-in af bagage var vi klar til rejsen.
Flyet afgik 8:50 mod Oslo, og derfra gik det videre imod Tromsø hvor vores chauffør vanen tro hentede os og kørte os det sidste stykke til Hansnes.
Vi blev budt velkommen af Jan og Allan som var kommet før os andre. Om aftenen blev det til en mindre tur på et par timer, som kunne dulme fiskefeberen. Udbyttet begrænsede sig til en enkelt undermåler til Kim, som dagen efter kunne iføre sig førertrøjen på den første fulde fiskedag.
Vejrudsigten havde vist, at vi ville få meget stille vejr de første par dage, og det holdt fuldstændig stik. Der blev fisket i et par sekundmeter, og alle oplevede havblik. Trods det fantastisk rolige vejr, måtte vi alle utaknemmeligt sande, at det var svært at få noget drift i bådene.
Forud for turen var der på 3 ud ad 4 både investeret i gafkroge med reb i. Disse gafkroge skulle i brug, hvis heldet skulle tilsmile os og byde på fisk i XL størrelsen.
Sidste år blev der mistet et par større fisk fordi de brølstærke fisk går amok ved gafning, og diverse videoer på Youtube viste hvordan disse nye gafkroge kunne håndtere store fisk, så de skånsomt kunne måles og fotograferes for til sidst at blive genudsat.
Det skulle vise sig at fungere ret godt til trods for at ingen havde andet erfaring med metoden, end hvad man kunne finde på Youtube.
Junker startede dag 1 med en undermåler, der var større end Kims fra dagen før, så trøjen skiftede, og et par timer senere fik Junker turens første keeper med en fisk på 95 cm.
På fangst tråden poserede Jan senere med en rødfisk, som efter farven burde hedde en sortfisk, og på samme båd havde Allan fået godt gang i nogle fine kullere. Undertegnede fik en fin torsk på 7,4 kg. samt en mindre flynder.
Dag 2 skulle vise sig at være en begivenhedsrig dag. Allan startede formiddagen med at lande en torsk på 10,2 kg. som var Allans første måler, og for nuværende er den klubbens største torsk for 2023.
Indtil torsken blev afsløret af sin hvide bug og lyse ryg, da den var tæt på båden, havde alle ombord håbet, at det var Allans første flynder - men ens første måler er selvfølgelig også en seriøs milepæl.
Båd 5 med Willy, Kasper og Kent var taget til Helgøya.
Kent var på sin første helleflynder tur, og første flynder han så, var da Willy nappede den næststørste helleflynder i klubbens historie.
Et krapyl på 180 cm – og efter længde/vægt tabellen blev den noteret til imponerende 80,8 kg!
Fisken blev sikret med reb i begge ender, og efter måling og fotografering gled den store fisk tilbage til friheden. Dette sikrede Willy førertrøjen, og den blev ikke truet mere på denne tur.
Dalgaard spillede sig på banen med en 37,5 kg. Flynder, der ligeledes fik sin frihed igen efter måling og fotografering ovenpå 7 hidsige udløb til bunden.
Hvor både Willy og Jan nu havde fået flyndere i den større ende, fik Jakob et tilbud i trofæ klassen, men det gik ikke som ønsket. Linen blev snoet sammen med linen fra gaffen, og den var bare ikke klar til at blive målt i vandet. Fisken blev anslået til mellem 160 og 180 cm.
Båd 4 med Kim M., Junker og undertegnede ramte et rigtigt hotspot omme ved vindmøllerne på østsiden af Vannøya.
Først fik Kim en flynder på 17 kg. Bagefter fik jeg en på 16 kg, og mens vi var ved at få min flynder afkroget satte Junker sin agn, og inden vi var klar til at fotografere min, fangede Junker en på 16 kg.
3 fine fisk på samme sted indenfor ca. 1 time.
Senere fik Kim hug. Vi plejer at rulle de andre liner op mens der er fisk på, men jeg havde noget der nappede, og gav den lige 10 sekunder mere.
Det resulterede i dobbelt-hug. Kim fik sin, men min var kroget så yderligt, at den røg af, da den slog med hovedet i vandoverfladen.
Så dag 2 endte med at kaste turens største og tredjestørste af sig, 1 stor blev mistet, der var 3 flyndere på en time på båd 4, som senere havde dobbelt-hug, og Allan fik sin første måler.
Dertil kom 2 flyndere til Per, mens andre arter som brosmer, rødfisk og sej også blev landet.
Sådan nogle dage skulle vi have nogle flere af.
Dag 3 startede Jan Sparvath med 2 flyndere frem til middag, Jakob fik 1, og undertegnede fik 1 inden Kent tog sin debut flynder som viste sig at blive turens næststørste flynder på 165 cm – 63,9 kg. efter skalaen.
Kent var godt klar over, at resultaterne på båden ikke var hverdagskost – men det er da noget specielt at sådan 2 store fisk (hans egen og Willys fra dagen før) er de første indtryk for en flynder debutant.
Kent måtte dog vente med at få fisk i kassen, da hans store debut flynder også fik sin frihed igen efter måling og fotografering ved bådsiden. Det er hårdt for en debutant at måtte nøjes med trofæfisk og ikke spisefisk – ironi kan forekomme.
Efterfølgende var der flynder til Kent og Jan S, inden Junker tog en flynder på 29 kg lige inden vi skulle til at sejle ind til aftensmad.
Hugget faldt hård og brutalt. Junker havde stangen stående i holder og han stod med ryggen til. Der var ikke noget småpilleri. Det var bare lige på og hårdt, med udløb væk fra båden med det samme.
Efter aftensmaden nappede Willy en aftenflynder.
Dag 4 startede med en morgenflynder til Dalgaard på 22 kg.
Den røg på pirken, mens der blev fisket efter agnfisk med kastestang og Penn Slammer. Mellem pirk og hovedline sad et sejforfang, så det var noget af en tålmodighedsdyst at fighte den stærke fisk på det relativt lette grej.
Herefter var der 2 flyndere til Jan S, 2 til Junker, 1 til Kasper inden Allan fik sin flynder debut med en fin fisk på 11 kg og også Kasper fik flynder igen.
Dag 5 begyndte vejret at skifte. Det gav regn og blæst. Vi kunne stadig fiske, men søgte nu pladser, hvor der var mulighed for at få læ, og de længere ture blev det ikke.
Willy lagde ud med en 14 kg. flynder – og Kim M fik 2 flyndere. Der havde været lidt venskabelige drillerier omkring at Kim ikke smiler på billeder, hvilket Kim fik rettet op på. Måske det var derfor han fik startet en imponerende række af fisk, hvor han fik 5-6 fisk i træk, mens Junker og jeg måtte sukke efter flynder. Junker fik dog flex på klingen i form af en flot torsk på 8,9 kg.
Kasper og Jakob lukkede dagen af med en flynder hver.
Dag 6 startede alle både i fjorden omkring Hansnes, da vejrudsigten så lidt truende ud.
Det blev dagen hvor Kim Grony endelig fik flynder på dæk. Det var en flot 18,5 kg. flynder som tog agnen på 55 meter vand.
Der havde netop været snak om på båden, om det var ved at være på tide at flytte ind på lavere vand, da de fleste flyndere var taget på 20-30 meters vand – men heldigvis drev de lige lidt endnu, og Kim fik sin fisk, som tog 4 og et halvt udløb til bunden, hvilket er en del grundet dybden.
Midt på dagen var der flere både, der stak snuden udenfor fjorden, og det viste sig at vi nu godt kunne sejle ud, men det var rarest at søge efter pladser, hvor der var læ.
Det blev til fine flyndere til Kent og Kim M.
Dalgaard, Allan og Kim G var gået på artsfiskeri, og Dalgaard fik en flot havkat på 4 kg.
Flere havde i dagens løb fanget torsk som skulle bruges til vores fællesspisning om aftenen på førstesalen. Det sociale skulle passes, og de panerede torskefileter smagte eminent. Frisk fisk er ikke det værste.
Dag 7 åbnede Kent med en flot flynder på knap 19 kg. Kim M fortsatte sit one-man-show med en flynder på 12 kg., Kasper fik en undermåler og Dalgaard fortsatte artsfiskeriet og sluttede fangsterne af med en flot rødfisk som denne gang faktisk var rød.
Alle både skulle være i land kl. 17 hvorefter de skulle tømmes og rengøres, og så stod den på pakning.
Dag 8 var det tidligt op, bussen kørte 10 af os i lufthavnen, og en flok trætte men tilfredse lystfiskere drog hjemad. Dalgaard og Allan kørte jo i bil. De måtte lige døje med en punktering undervejs. Men der var også udfordringer til flere af os som fløj hjem. Ved ankomst til København stod det klart, at der var trafikalt kaos, da der var en køreledning, der var faldet ned imellem Ringsted og Slagelse. Dem der skulle med tog til Fyn og Jylland fik en drøj tur hjemad – nogen mere end andre.
Alt i alt havde vi en fantastisk tur. Alle 12 mand fangede flynder – det blev til 39 i alt op til 80,8 kg. Der blev set vågehvaler, delfiner og en hel del havørne.
En tak skal lyde til Dalgaard for endnu en gang at have arrangeret en super tur – og ikke mindst for at have ramt bådholdene så fint, at der på de enkelte både herskede enighed om, hvad der skulle satses på. De fleste ville satse på flynder hele tiden, mens et enkelt hold satsede mere alsidigt. Vigtigt at alle ombord på en båd kunne enes om, hvad der skulle fokuseres på.