Tur : Todagestur Skib : M/S Muddi, Thyborøn. Fiskested : Vesterhavet
Ikke siden 2013 er det lykkedes at gennemføre en todagestur i foråret fra Thyborøn. Så da vejrudsigten i år så lovende ud til turen med M/S Muddi i bededagsweekenden, lykkedes det at få turen fyldt op med en blanding af medlemmer og gæster.
En lidt sjov sammensætning da det vist var første gang i Målerens historie, at vi havde 4 deltagere med, der alle bar navnet Torben.
Der blev handlet ind hos Bodil i butikken i Thyborøn, og vi fik lagt en slagplan med Birger, hvor de første 3 vrag blev udvalgt på plotteren. Birger koordinererede det med de andre skippere, så vi ikke fiskede de samme vrag, og derefter gik de fleste af os til ro under dæk på Muddi for at være friske til næste dags fiskeri.
Efter morgenmaden kl. 9 var der stadig godt tre timers sejlads til det første vrag. Vi havde sejlet mod strøm og bølger og var først klar til at fiske ca. kl. 12.30, og det var i et vejr, der var startet med bølger i et par meters højde, men som heldigvis lagde sig mere og mere, som dagen skred frem.
De første tre vrag var ifølge Birger i kategorien ”havkattevrag”. Derfor startede vi alle med at mede, og der blev forsøgt med mange forskellige slags agn – bl.a. sild, hvilling, brisling og musling .
Det varede ikke længe før den første havkat ramte dækket. Jeg husker ikke helt hvem der åbnede katte-ballet, men på samtlige tre ”havkatte-vrag” blev der landet havkatte i en lind strøm. Nogle fik selvfølgelig flere end andre, og ret tidligt tegnede der sig et billede af, at Helmuth ville blive dagens kattekonge. Han fandt hurtigt ind i teknikken, og havkattene kastede deres kærlighed over Helmuths medbragte hvillinger fra Aabenraa Fjord.
På det andet vrag fik Magnus forbedret sin egen juniorrekord for havkat til 2,9 kg, mens vi var et par stykker der ikke rigtig kunne få hul på kattebylden. Heldigvis kom der både fine torsk og langer i baljerne som trøstepræmier til os, der ikke kunne få gang i kattene.
Tredje vrag blev lykkens vrag for mig, da det gav en mis på 4,3 kg, så det endelig lykkedes at komme med på katteholdet, og også Torben Østerby kom godt med og havde en god gennemsnitsstørrelse på sine fangster. Østerby lod sig dog ikke nøjes med gennemsnitsstørrelse og snuppede også dagens største kat i form af en flot fisk på 6,2 kg.
Vores nye medlem (ja han hedder selvfølgelig også Torben) fik et par katte omkring 3 kg, og alle medlemmer og de fleste gæster havde fanget kat da vi sluttede af på det tredje ”havkattevrag.”
Herefter var der lidt længere sejlads til det næste vrag, som var et stort krigsskib. Her fortalte Birger, at der kunne være lidt af hvert, så nogle valgte at give medegrejet en pause.
Da vi ankom var resultatet dog det samme, uanset om man medede eller pirkede. Alle fangede således enten torsk eller langer i det første drev, men derefter skulle der komme spændende variationer i fangsterne.
Torben Andersen stod pludselig med en velvoksen hvilling, som viste sig at være så stor, at en 16 år gammel klubrekord fra dansk farvand blev slået. Den nye rekord holdt dog kun i cirka et kvarter da Torben Andersen fangede en endnu større hvilling, så den nye klubrekord fra dansk farvand nu er på 45 cm.
Senere fik selvsamme Torben også en flot havkat på knap 4 kg, men den største havkat fra krigsskibet skulle vise at blive en ny juniorrekord, idet den blev fanget af Magnus. Rekorden blev næsten fordoblet, og med sine 5,75 kg var den kun overgået at turens største kat på 6,2 kg, som Østerby havde landet tidligere på dagen.
Kattekongen Helmuth landede også et par fine havkatte på dette vrag, som dermed leverede den bedste gennemsnitsstørrelse på kattene.
Det blev også her vi fik dagens største lange at se. Det var undertegnede der var så heldig at lokke den til hug på et par brislinger. Vægten viste 5,2 kg, og den var dermed i samme størrelseskategori, som de største torsk havde været på denne dag.
Efter en lækker aftensmad kunne et træt hold havfiskere gøre status på den første dags fiskeri. Der var fanget i alt 38 havkatte, og en tilfreds Birger kunne fortælle, at vi havde flere, end de havde hos chefen om bord på M/S Bodil. Desuden var det aldrig tidligere lykkedes at fange så mange katte om bord på Muddi på en halv dags fiskeri, så det var med stor tilfredshed, at vi kunne gå til ro i køjerne under dæk på M/S Muddi.
Næste dag var de morgenfriske i gang med fiskeriet allerede ved 7 tiden. Vi var et par stykker der havde lidt sværere ved at komme ud af køjen, og da Magnus og undertegnede kom på dæk lidt over 8, var de fleste i gang. Et hurtigt kig i baljerne viste, at vi ikke var gået glip af det helt vilde. Ganske vist var det fine madfisk, der var landet, men ikke i så imponerende størrelser.
Torben Rude sov endnu længere og dukkede først op på dækket lidt før middagstid. Men der var selvfølgelig heller ikke nogen grund til at komme før, når man kunne stå ud af køjen og fiske i en halv time for så at fange turens største fisk i form af en fin torsk på 9,5 kg.
Vi andre havde på forskellige positioner ihærdigt forsøgt at få lokket lidt lubber på krogen. Det lykkedes til en vis grad, og et par mindre eksemplarer af den godt fightende fisk blandede sig i fangsterne af torsk og småsej.
Dagen gik med koraller og vrag og der kom masser af fisk i baljerne. Torsken var den dominerende art med mange fine eksemplarer på 6 - 7 kg og altså med Torben Rudes 9,5 kg's fisk på toppen.
Magnus lykkedes med at få endnu en juniorrekord, da han landede en kuller på 1,6 kg. Det var ellers ikke en art vi så meget til på turen, og det var da også den eneste der blev fanget af et Måler-medlem.
Dagens fiskeri nåede sin afslutning og Birger serverede derefter en lækker gryderet. Efter spisningen var der mange der gik i køjen og fik et par timers søvn mens Birger sejlede Muddi mod Thyborøn.
Andre nød de sidste timer på havet på Muddis dæk i det mest fantastiske vejr. Vi havde været rigtig heldige med vejret og såmænd også med fiskeriet, og der blev af alle hjembragt en god portion friske fisk.