Tur : Weekendtur Skib : M/S Seadog, Østerby Læsø. Fiskested : Kattegat
Det var efterår 2010, lige før Målerens turprogram for 2011 skulle offentliggøres. Foreningens bestyrelse var enige om, at vi manglede et eller andet i programmet, og lidt ud af det blå dukkede idéen om en weekend på Læsø op. Klaus fra Seadog og Karina fra Læsø Camping blev kontaktet, og inden længe havde vi et spændende program forslag fra Klaus og et godt hytte tilbud fra Karina.
Turen var hurtigt fuldt besat, og det var både gamle og nye medlemmer, der havde tilmeldt sig. Vores største frygt var nu, hvordan vejret ville blive. For meget vind kunne i værste fald betyde 3 dages put and take fiskeri med 15 – 30 punds stænger og store multiruller, men meldingerne fra DMI var heldigvis ganske lovende op til turen.
Da dagen for turen oprandt, mødtes alle deltagere hos Benny fredag morgen. Her var der udlevering af Coleman kølebokse til dem, der havde bestilt, og kort efter gik turen mod Frederikshavn, hvor vi skule med færgen mod Læsø. Turen op igennem Jylland bød på sommerligt og stille vejr, men jo længere nordpå vi kom, des mere tog vinden til, og da vi ankom til Frederikshavn, var der hvide skumtoppe på Kattegats bølger.
Vi var dog enige om, at det ikke var nok til at holde os i havn og det var et optimistisk hold der sejlede mod Læsø velvidende, at DMI havde lovet super godt vejr til lørdagens langtur.
På færgen blev weekendens program gennemgået, og der blev tanket op med mad og drikke, så vi kunne være klar til snarlig afgang med M/S Seadog fra Østerby Havn.
Efter 1½ time på færgen ankom vi til Vesterø Havn og fandt hurtigt frem til Campingpladsen og de fine hytter. Der blev smurt en hurtig madpakke og så af sted til Østerby Havn, hvor Klaus og hans medhjælper ventede på M/S Seadog.
Klaus delte ikke vores optimisme og forventninger til fladt vand og drømmefiskeri. Han kaldte vejret for noget ”slask”, og gjorde hvad han kunne, for at vi ikke skulle forvente det helt store.
Vi mente dog nok at vi havde prøvet det, der var værre på Vesterhavet og lod i den grad ikke vores optimisme kue, så efter en god times sejlads på Kattegats bulede vand var de fleste af os klar med pirke og makrel forfang.
Når jeg skriver de fleste af os, så var det fordi Willy ikke var med på fredagsturen, da han ankom med en senere færge end os andre, og fordi en enkelt eller to var lidt ramt af den ujævne overflade på vandet.
Der skulle fanges makreller, og det blev der i høj grad gjort. Der var masser af dem og indimellem makrellerne var der også fine hestemakreller.
Vi slap heller ikke for fjæsingerne, som grådig kastede sig over såvel ophængere som pirke, når vi kom for tæt på bunden. Mange af makrellerne var i rigtig fin størrelse og både Kim og Mads fik flotte fisk tæt på kiloet.
Vi forsøgte at lave en rubby-dubby for at lokke pighajer til, men vi havde haft lidt for travlt med at komme af sted og havde ikke fået hverken net eller sten med på båden, så forsøget med at bruge et pudebetræk blev lidt af en fuser, men til gengæld var vi sikre på, at vi ville kunne gøre det bedre næste dag, når vi skulle på langtur.
Hen under aften gik vi mod havnen igen efter fangst af rigtig mange makreller. De fleste gik hurtigt til køjs, da vi ankom til hytterne, for næste dag bød på tur til Groves Flak med afgang kl. 06.00.
Groves Flak er et område 3 timers sejlads fra Østerby med rigtig mange koraltoppe. Her skulle artsrigdommen være stor og fiskene talrige. Vi ankom dertil i rigtig flot vejr og dejligt fladt vand. Fredagens vind var reduceret til nærmest ingenting, og vi havde perfekte forhold.
Fiskeriet var også godt, og der blev fanget adskillige fine torsk krydret med hidsige makreller, gyldne lubber og fightende småsej. Og ja, selvfølgelig også fjæsinger. Dem kan man vist ikke slippe for på Kattegat. Peter var så uheldig at blive stukket af en, men en hurtig behandling med varm kaffe gjorde, at han heldigvis ikke mærkede det store til stikket.
De mange fjæsinger gjorde, at vi var lidt betænkelige ved at forsøge med bundmede, men Jeppe og jeg tog chancen som nogen af de første, og overraskende nok var fjæsingerne ikke specielt interesserede i hverken børsteorm eller makrelstykker.
Min første fisk på ormene var en for Måleren helt ny art. Rødnæb er navnet for hunnen, mens hannen kaldes blåstak.
Det var en af de røde, der havde inhaleret min orm på slæbekrogen, men den var lige nøjagtig ikke stor til at kunne leve op til foreningens regler om at være mindst 30 cm for at kunne registreres som ny klubrekord.
Willy kom også i klub 29,5 cm med en berggylt og lidt senere fik han endnu en, der heller ikke var lang nok til at kunne kaldes rekord.
Andre var ligeglade med finliret efter de ”nye” og sjove arter og fx Per lod børsteormene ligge og hev den ene fine torsk ind efter den anden på pirk og ophængere.
Jeg fik endnu en af de røde, der heller ikke var stor nok, men hvad Willys og mine fisk havde manglet i størrelse gjaldt ikke Jeppes næste fisk. Formanden satte ny klubrekord med en ordentlig kleppert af en berggylt på 1,01 kg. Den havde taget et makrelstykke og formanden havde svært ved at skjule sin tilfredshed.
Berggylten skulle ikke blive turens eneste klubrekord, for senere på dagen var jeg så heldig at lande en blåstak på 35,5 cm. Den var utrolig smuk og lignede slet ikke noget der hører hjemme i danske farvande. Et tropisk koralrev havde været et mere oplagt levested for denne farvestrålende fisk, der blev fotograferet flittigt inden den fik sin frihed igen.
Peter var kommet sig så godt oven på sit fjæsing angreb at han også fik overlistet en af de smukke blå og røde blåstakker, men flere blev det ikke til for vi havde en plan om at der også skulle gøres et seriøst forsøg på at få en pighaj på krogen.
Inden vi drog af sted mod en plads, hvor de tidligere om bord på M/S Seadog havde haft held med hajerne, beviste Kim lige, at der også kunne fanges langer på Groves Flak.
Det skulle dog ikke lykkes for os med hajerne på trods af en god og saftig rubby-dubby i formandens netstrømper, der måtte lade livet. Så Mortens norske pighaj fra 2003 er stadig den eneste haj der nogensinde er fanget på en Målertur.
Da vejrudsigten for søndagen ikke så for god ud, blev vi enige om at forlænge lørdagens tur med et par timer og så droppe søndagens fiskeri.
Vi forsøgte os på et enkelt vrag uden den store succes og sluttede så turen af med et sandt makrelorgie. Mange og store makreller kom på dæk, og Peter nåede også lige at bevise, at der også kunne fanges fladfisk på pladsen. Han fik også turens største makrel, som desværre var fejlkroget. Det var rigtig ærgerligt, at den ikke var kroget i munden, for med dens 1,03 kg kunne den have været ny klubrekord.
På et tidspunkt, hvor det tydede på at makrelstimen var væk, råbte Kim, at de da stadig var der. Vi skulle bare godt nedad for at finde dem. Men i stedet for makreller fremkaldte Kim et af de største grin på turen, da han hev en firedobbelt fjæsing fangst op på sit makrelforfang :)
Benny fik også et smil eller to, da han på vej mod havnen var så venlig at filetere fisk for alle os, der ikke har stort kørekort i den disciplin. Tak for det !
Det havde været en rigtig god fiskedag, og da vi ankom til havnen i Østerby, kunne vi gøre status over fangsterne. Der var sat to nye klubrekorder, 7 ”årets største” og fanget hele 13 forskellige arter – torsk, lange, lubbe, sej, hvilling, glyse, fjæsing, makrel, hestemakrel, berggylt, blåstak/rødnæb, knurhane og ising.
Søndagen blev brugt på det som Måleren også handler om, nemlig socialt samvær med gode fiskekammerater.
En tur på havnen i Vesterø, besøg på et saltsyderi og et par rigtig hyggelige fælles spisninger.
Torben og Per var dog taget med morgenfærgen, da Torben skulle meget tidligt på arbejde mandag morgen og Benny og Willy, som skulle med færgen som fodgængere, da Willys bil stod i Frederikshavn, tog en eftermiddags afgang.
Vi andre som først kunne få plads til bilerne på aftenfærgen havde en skøn søndag som turister på Læsø.